Friday, July 30, 2004

Digitale radio in Nederland

Op Nozema.nl was 2 weken terug het volgende persbericht te lezen:

Op maandag 19 juli zijn de DAB-zenders in Hilversum, Haarlem, Den Haag en Rotterdam in bedrijf genomen. Hiermee zijn via een DAB ontvanger, de zenders: Radio 1, Radio 2 en 3FM, Radio 4, 747AM en de Concertzender te ontvangen. De Publieke Omroep biedt daarmee DAB-ontvangst in de hele Randstad. Nog voor het eind van 2004 zal 70% van de Nederlandse bevolking DAB kunnen ontvangen. In opdracht van de Publieke Omroep zendt Nozema sinds eind februari Digital Audio Broadcasting (DAB), de digitale opvolger van de huidige FM radio, uit. DAB heeft belangrijke voordelen boven analoge radio. Maar wat is DAB nu precies? Wat zijn die voordelen van DAB? Waarom is DAB een oplossing voor de frequentieschaarste en welke frequenties worden er voor DAB gebruikt? Zijn er wel DAB radio's te koop?

Nu nog de commerciële stations op DAB anders gaat het nooit wat worden denk ik zo. Interessante ontwikkelingen allemaal toch wel. Let dus bij de aanschaf van een nieuwe autoradio, tuner of receiver of zelfs wekkerradio op de aanwezigheid van een DAB ontvanger. Deze zijn te herkennen aan het DAB logo.

Er is al wat langer digitale tv in (bepaalde delen van ) Nederland te ontvangen. Hier heb ik echter de nodige negatieve geluiden over gehoord en gelezen. Ten eerste zijn niet alle zenders te ontvangen (bijvoorbeeld geen BBC, België en Duitsland). Ten tweede, omdat het digitaal is en er uiteraard door 'atmospherische' omstandigheden wel eens een bitje kan omvallen, kan het gebeuren dat het beeld soms wat van die welbekende blokjes vertoont (die zijn overigens soms op de gewone kabel tv ook te zien bij commerciële zenders vanwege het feit dat deze via satelliet bij de kabelmaatschappij binnenkomen). Maar wat met beeld kan gebeuren, kan uiteraard ook met geluid gebeuren en dat kan vervelende tikken en kraken op je speakers tot gevolg hebben. Zoveel kwaad kan het niet, maar je schrikt je wel rot natuurlijk en dat terwijl je niet eens naar een spannende film zat te kijken...

Ben benieuwd of DAB ook dergelijke 'problemen' kent. Maar deze wegen wellicht op tegen de veel betere (beeld en) geluidskwaliteit in vergelijking met het ouderwetse analoge radio (en tv) signaal.

No comments: