Saturday, March 10, 2007

Wat is Digitale radio?


Digitale Radio wordt vooral een concurrent van FM-radio. Is FM-kwaliteit al een hele verbetering ten opzichte van die van de middengolf, de digitale uitzendingen maken opnieuw een kwaliteitssprong mogelijk. DAB-uitzendingen hebben absoluut geen ruis en muziek heeft bijna CD-kwaliteit. Er zijn zelfs plannen om er ook surround sound aan toe te voegen.

Daarnaast kan met de radiosignalen aanvullende informatie worden meegestuurd. DAB-ontvangers zullen standaard voorzien zijn van een klein scherm waarop bijvoorbeeld uitgebreide verkeers- of programma-informatie is te lezen. Ook is de ontvanger te programmeren op de eigen voorkeur voor nieuwsberichten. De radio selecteert dan bijvoorbeeld al het sportnieuws en toont dat eens per uur op het scherm. Een logische toepassing in omroepland lijkt tenslotte ook het versturen van een elektronische programmagids, waardoor videorecorders automatisch het juiste programma kunnen opnemen. Wie DAB wil ontvangen heeft echter wel een nieuwe radio nodig.

De techniek
Een DAB-zender maakt geen gebruik van de analoge FM- of AM-golven, maar van digitale signalen. In plaats van een gemoduleerde geluidsgolf worden er datapakketjes verzonden. Het zenden zelf gebeurt nog wel draadloos via een zendstation op aarde. Dat is meteen ook het grootste verschil met internetradio, waarbij ook digitale datapakketten worden verstuurd, maar dan via een internetaansluiting.

Bijna CD-kwaliteit
De belangrijkste stukken technologie achter DAB zijn het audiocompressie-schema Musicam en de digitale modulatie-techniek COFDM. Musicam is eigenlijk een broertje van MP3 en brengt de benodigde bit-stroom terug met een factor 7 à 10. Die bit-stroom ligt dus veel lager dan de 1,4 megabits per seconde van een audio-CD, maar uit psycho-akoestisch onderzoek blijkt dat de meeste luisteraars geen verschil horen tussen het origineel en de gecomprimeerde audio. Het is dus geen echte CD-kwaliteit, maar tenzij u gouden oren hebt, zult u het verschil niet merken.(lees verder)

No comments: